вівторок, 19 травня 2015 р.

Водоспад Гуркало

Водоспад Гуркало
  • Об'єкт: водоспад.
  • Річка: Велика Річка.
  • Тип: сегментований: 2 потоки-водоскати.
  • Висота: 5м.
  • Район: Сколівський.
  • Опис: Водоспад Гуркало — невисокий водоспад з широким котлом у підніжжі. Назва походить від гуркоту води при підвищенні її рівня. Розташований на території НПП "Сколівські Бескиди", по дорозі з с.Корчин на г.Парашка, тому часто відвідується при проходженні цього маршруту.

ЗАМІСТЬ ВСТУПУ


Гуркало є побічним квестом маршруту на гору Парашка з села Корчин, і може бути відвіданий під час його проходження. Саме так я і сюди потрапив: 16 травня 2015 року я, Іван, Яша, Юра і Бодя вперше піднімалися на Парашку таким шляхом, заодно посидівши на водоспаді.

Звіт побіжний: з описом об'єкту і вражень. Всі використані фотографії власні, за кліком доступні фото в більшому розширенні. Доїзд та піший маршрут, їх Google-карти, огляд довколишніх цікавих місць, детальну оцінку часових і грошових затрат описано в звіті про похід з Корчина на гору Парашка.

ОПИС ОБ'ЄКТУ


ЯК ДОБРАТИСЯ?
Мінімальний квест на Гуркало починається від придорожнього джерела — контрольної точки #2 маршруту на гору Парашка з села Корчин, що описаний у відповідному звіті. Біля нього треба звернути направо в сторону річки, яка тече трохи віддалік. Там поміж дерев і буде водоспад.

Не зважаючи на те, що від джерела до водоспаду йти не більше хвилини, все-таки не можна сказати, що Гуркало лежить прямо на маршруті. По одній простій причині — проґавити його дуже легко. Конкретно в цьому місці з дороги не видно ні водоспаду, ні річки. Якогось специфічного гуркоту не чути, принаймні за нормальних умов при відсутності повеней. Тож іноді туристи його проминають, потім приймаючи за Гуркало якийсь менший водоспад (то найчастіше Мале Гуркало) чи взагалі пороги... Але якщо зауважити придорожнє джерело і звернути, то все стає зовсім просто.
НЕ ВИСОТОЮ, А КРАСОЮ
Водоспад вимальовується аж якщо підійти впритул. Річка, що тече серед густих заростей, різко обривається з уступу вниз, формуючи там широкий котел — таку собі западину з озерцем. Гуркало не надто високий, зате вражає своєю бурхливістю та спіненістю. Він складається з двох потоків, які майже вертикально скочуються донизу, розбиваючись об каміння на безліч бризок. До речі, водоспад виглядає дуже по-різному в залежності від сезону: під час повеней він сильно більшає, перетворюючись на суцільну падаючу масу — від виступу, що розділяє його навпіл, залишається тільки вершечок; в жаркий же час річка помітно всихає, і буває, що менший з отих потоків пропадає цілком.

Не знаю чи так завжди, але зараз довкола чистенько, сміття немає зовсім. І ми самі віч-на-віч з Гуркалом. Такі нібито дрібниці дуже прикрашають і без того прекрасну місцину, тож сидимо тут немало. Хоч уже кінець весни і погода радує теплом та сонцем, але вода холодна. Люто холодна — ноги відмерзають за секунду, після першого ж кроку в прозоре озерце. Та це не стримує нас з Іваном від ідеї забігти під самий струмінь. Тому можу сказати: насправді водоспад не настільки зимний, як попервах здається, але вкрай потужний — то водне громаддя буквально втоптує тебе в камінь.

ВИСНОВКИ


Гуркало на Великій Річці — дуже гідний водоспад. Добиратись нескладно, поряд є де розбити намет, під'їзд автомобілем реальний, хоча дещо утруднений. Водоспад невисокий, але досить красивий, він спадає двома спіненими потоками у водне плесо. Оточений зарослями дерев і тому зі сторони непомітний. Обов'язково слід відвідати по дорозі з Корчина на Парашку, хоча також можна здійснити сюди й окремий відпочинковий похід.

Немає коментарів:

Дописати коментар