середу, 31 липня 2013 р.

Журавлине (Мертве) озеро

Журавлине (Мертве) озеро
  • Об'єкт: озеро-болото.
  • Площа: ~0.8га (водна поверхня ~0.1га).
  • Глибина: ~3м.
  • Район: Сколівський.
  • Опис: Журавлине озеро, ще відоме як Мертве — це болото-торфовище майже овальної форми, з часткою відкритої водної поверхні. Одна назва походить від журавлини болотної, а інша — від відсутності риби. Розташоване на території НПП "Сколівські Бескиди", в лісі на узвишші біля Кам'янецького водоспаду, разом з яким і відвідується.

ЗАМІСТЬ ВСТУПУ


Журавлине є побічним квестом маршруту на Кам'янецький водоспад, і може бути відвідане як цікавий бонус після походу туди. Саме такими путями мене і заносило на нього: в дитинстві у 2002р., мимохідь у 2009р., знову у 2011р. Лише один-два рази, будучи на водоспаді, не завітав на озеро. Але тепер, 29 липня 2013 року, разом з друзями Ігором і Петьою повторно прийшов сюди подивитись.
P.S.: Озеро я ще раз відвідав 8 листопада 2015 року, вже з Аньою, по дорозі на хребет Ключа. Воно трохи змінилось, текст відповідно доповнено.

Звіт побіжний: з описом об'єкту і вражень. Всі використані фотографії власні та друзів, за кліком доступні фото в більшому розширенні. Доїзд та піший маршрут, їх Google-карти, детальний огляд довколишніх цікавих місць описано в звіті про Кам'янецький водоспад.

ОПИС ОБ'ЄКТУ


ЯК ДОБРАТИСЯ?
Поворот на Журавлине Коротенький квест на Журавлине починається від Кам'янецького водоспаду — кінцевої точки однойменного маршруту, що описаний у відповідному звіті. Після водоспаду треба йти далі тою самою дорогою, якою прийшли. Дуже швидко праворуч буде галявина, де зазвичай розбивають намети, а трохи далі ліворуч — стежка до озера. Там є вказівник, пропустити який важко, і ще стоїть дерев'яний навіс зі столиком. Звертаєм і піднімаємся в тіні дерев досить крутою стежкою, а вона незадовго приведе до мети.

Назад можна спускатись так само, але краще скористатись другою стежкою (знайти її біля озера нескладно). Вона прямує теж донизу в сторону дороги, але виходить з лісу дещо дальше, між джерелами "Жива вода" та "Янкова криниця" — а там вже можна подивитись і їх, і заодно водоспад Малий Кам'янецький.
КЛАСИКА БОЛОТНОЇ КРАСИ
Озеро сильно заростає, і відкритої водної поверхні небагато, хоча вона якраз з того боку, де підхід. Та це навпаки додає привабливості місцю — то таке собі мальовниче болітце, трохи похмуре і дихаюче вогкістю. Його вкриває густий килим з мохів і трав — на вигляд м'якенький, але насправді небезпечний, бо під ним гибла трясовина, хоча невеличкі ялини та ялиці там тримаються. Горизонт застилає шпилястий тьмяно-зелений ліс. У загрозливо-чорній воді плавають повалені стовбури. Казкова краса лихолісся... Але отой живий острів, так звана сплавина, з кожним роком захоплює все більше і більше чистої гладі. Тож чудове поєднання озера й болота колись перетвориться на суцільні кучугури моху.

Ще тут росте журавлина болотна, яка і дала назву урочищу. То червона ягода, дуже схожа на брусницю (яку в Карпатах бачив часто), але крупніша, кисліша і водянистіша. Однак журавлини мені чомусь ніяк не вдавалося скуштувати: чи то завжди не сезон, чи то схована вона десь у непрохідних хащах іншого берега.

ОСОБЛИВОСТІ ЖИВОЇ МЕРТВЕЧИНИ
Водойма, окрім свого болотянистого вигляду, ще й дечим особлива. По-перше, розташована на узвишші, а не типічно в низині. По-друге, лежить в торфовищі: дно тут чорне, а вода насичена сірководнем, і з глибин деколи виринають дрібні бульбашки. Часто можна надибати інформацію, що озеро цілком мертве, і ніщо тут не виживає, наче в банці з кислотою. То неправда. Мертве, бо нема риби. А інші тварини успішно собі процвітають.

Як вказують дані парку, на території якого це озеро і де досліджують флору та фауну, в намулі плавають маленькі рачки і личинки бабок-коромисел. Живуть і земноводні, зокрема тритони (їх я не бачив, а от як квакають жаби чув). Тай не тільки у воді, а й довкола повно живності. Літають ті ж бабки. Одного року край берега, під оглядовим майданчиком з брусів, копошилась купа шершнів, аж відпочити і поїсти було годі. Ще якось нам стежку переповзла мідянка. Так що озеро зовсім не мертве. Єдине що після Кам'янецького водоспаду воно дійсно таким здається — тихо, чистіше і рідко проходять люди.

Така сама народно-туристична містифікація поширена і на рахунок його дна. Можна вичитати про "незвідані глибини" чи про те, що їх "нікому не вдалось дослідити". Насправді ж озеро досить мілке — не глибше 3м. Хоча купатись тут дійсно небажано, бо в'язкий мул з напівзогнилими колодами не є верхом безпеки.

ВИСНОВКИ


Озеро Журавлине, або Мертве — колоритний об'єкт в околицях водоспаду на річці Кам'янка, в хвилин двадцять ходьби від нього. Являє собою живописне заболочене озерце посеред густого лісу, досить тихе і відносно не людне, з рядом цікавих особливостей. Дуже варто відвідати як бонус, відпочиваючи десь поблизу або ідучи мимо в інший маршрут.

Немає коментарів:

Дописати коментар