четвер, 1 серпня 2013 р.

Малий Кам'янецький водоспад

Малий Кам'янецький водоспад
  • Об'єкт: водоспад.
  • Річка: Кам'янка.
  • Тип: водоскат.
  • Висота: ~3.5м.
  • Район: Сколівський.
  • Опис: Малий Кам'янецький водоспад — малесенький водоспад вище по течії від більшого Кам'янецького. Назва походить від його незначних розмірів і даної річки. Розташований в скелястому каньйоні на території НПП "Сколівські Бескиди", трохи далі по дорозі на с.Кам'янка.

ОПИС ОБ'ЄКТУ


вдсп. Малий Кам'янецький Малий Кам'янецький можна побачити в околицях відомого і більшого Кам'янецького, вище по течії від нього. Я був тут неодноразово, але в перших поїздках у 2000-их Малого якось не зауважив. Пам'ятаю, помічав цей водоспад 29 липня 2013 року з Ігором і Петьою, а потім ще раз з Аньою, 8 листопада 2015 року. Звіт довідковий: з коротким описом об'єкту. Використана фотографія власна, за кліком доступне фото в більшому розширенні. Все, що стосується маршруту, описано в звіті про Кам'янецький водоспад.

Являє собою маленький водоскат — тут вода стікає по монолітній брилі, висотою десь в дві людини. Хоча останнього разу він виглядав дуже виразним, виокремлення його як самостійного географічного об'єкту дещо умовне. Бо розташований у відносно широкому каньйоні Кам'янки, яка іноді розмиває береги і перекочує геть всі ті валуни в інше місце. Течія може піти мимо по колу, а водоспад ослабне, або взагалі перетвориться на камінь, що просто стоїть збоку. Можливо, він тільки зараз став вирізнятись з оточуючого краєвиду, а колись губився на фоні інших потоків. Можливо, саме тому я його зовсім не пригадую з попередніх відвідин, щоправда, кілька раз цілком обходив цю частину через Журавлине.

Тепер Малий Кам'янецький помітний і красивий, враження псує лише суттєва засміченість каньйону... На картах не позначений, але деколи про цей відрізок річки говорять як про каскад малих водоспадів, в загальному, не виділяючи якісь із них. Однак, судячи по висоті, це утворення можна вважати окремим об'єктом.

Немає коментарів:

Дописати коментар