середу, 20 травня 2015 р.

Водоспад Мале Гуркало

Водоспад Мале Гуркало
  • Об'єкт: водоспад.
  • Річка: Велика Річка.
  • Тип: каскад: 2 сходини-водоскати.
  • Висота: ~2.5м.
  • Район: Сколівський.
  • Опис: Водоспад Мале Гуркало — малесенький водоспад вище по течії від більшого Гуркала. Назва походить від його незначних розмірів і гуркоту води. Розташований глибоко в лісі на території НПП "Сколівські Бескиди", його можна зустріти по дорозі з с.Корчин на г.Парашка.

ОПИС ОБ'ЄКТУ


вдсп. Мале Гуркало Мале Гуркало можна побачити по дорозі на гору Парашка з села Корчин. Я, Іван, Яша, Юра і Бодя 16 травня 2015 року піднімались на неї та проходили мимо цього водоспаду. Звіт довідковий: з коротким описом об'єкту. Використана фотографія власна, за кліком доступне фото в більшому розширенні. Все, що стосується маршруту, описано в звіті про похід з Корчина на гору Парашка.

Водоспад маленький і є каскадом із двох сходинок: вода спершу спадає на широку кам'яну плиту, а тоді стікає з неї вниз. Тому візуально він явно відрізняється від більшого та відомішого Гуркала (деколи для контрасту званого Великим Гуркалом). Тож якщо просто попередньо роздивитись їх фото, потім можна легко впізнати кожен. Іноді Мале Гуркало "попускають в ранзі" і вважають порогами. Але це таки водоспад — з різким падінням води і пониженням русла річки. Попри свої незначні розміри, від перекатів та порогів він суттєво більший.

З Гуркалами існує деяка географічна плутанина. На старих картах Генштабу, що через свій детальний масштаб популярні до сих пір, як "Гуркало" позначене Мале Гуркало, а Великого Гуркала взагалі нема (картографи в пошуках водоспаду пройшли мимо?). Загалом залишається сказати, що хоч Мале Гуркало дійсно мале, воно є повноцінним водоспадом і помітним орієнтиром в оточуючих хащах, тому варте бути виокремленим як самостійний водний об'єкт.

1 коментар:

  1. Ну знач не даремно попав 5 років тому в ті хащі! Таки водоспад значить!

    ВідповістиВидалити